Turizam

Biciklom kroz Zlatar – Zagorje biciklistička karta / bike map

 

PLAN DOGAĐANJA ZA 2015. GODINU

OŽUJAK
NAZIV MAINIFESTACIJE: „Fašnik v Zlataru“
DATUM ODRŽAVANJA: 4.3.2015.
MJESTO ODRŽAVANJA: Gradski trg (Trg slobode)
OPIS MANIFESTACIJE: Tradicionalna fašnička povorka velikih i malih maškara, uz predstavljanje fašničkih običaja zlatarskog kraja, povorka prolazi Zagrebačkom ulicom i okuplja se na Trgu slobode gdje se sudi Fašniku. Besplatno se dijeli kuhano vino i krafne.
Kontakt: 049/466-240

TRAVANJ
NAZIV MANIFESTACIJE: Uskrsna procesija u Belcu
DATUM ODRŽAVANJA: 5.4.2015.
MJESTO ODRŽAVANJA: Belec
OPIS MANIFESTACIJE: u popodnevnim satima na Uskrs tradicionalno se održava Uskrsna procesija koja počinje kod crkve Sv. Juraja a završava misom u crkvi M. B. Snježne u Belcu

NAZIV MANIFESTCIJE: Dani Grada Zlatara
DATUM ODRŽAVANJA: 23.- 27.4.2015.
MJESTO ODRŽAVANJA: Sokolski dom Zlatar, prostor iza Sokolskog doma, Trg slobode, Galerija izvorne umjetnosti i Gradska knjižnica
OPIS MANIFESTACIJE: manifestacija se sastoji od kulturnog i zabavnog djela u kojem učestvuju: zlatarska osnovna i srednja škola, kulturna umjetnička društva Zlatara i Belca, postavljaju se prigodne izložbe i održavaju književne večeri. Različiti OPG-vi prezentiraju svoje proizvode na prigodno postavljenim štandovima, a predstavljaju se i različite udruge koje djeluju na području Zlatara. Na teniskim terenima TK Oštrc Zlatar tradicionalno se održava teniski turnir Grada Zlatara. Na Bajerima – Vinipotok organizira se natjecanje u lovu ribe na plovak u organizaciji ribičkog društva „Pastrva.

SVIBANJ
NAZIV MANIFESTCIJE: Lastin uspon na Ivanšćicu
MJESTO ODRŽAVANJA: Tgr slobode Zlatar, Martinšćina, Belec i vrh Ivanšćice
OPIS MANIFESTACIJE: biciklistički uspon Zlatar – Martinšćina – vrh Ivanšćice, rekreacijski uspon u nordijskom hodanju Belec – vrh Ivanšćice
Kontakt: 049/ 466-240

SRPANJ-KOLOVOZ
NAZIV MANIFESTACIJE: Ljetno kino na otvorenom
DATUM ODRŽAVANJA: svake nedjelje od 20.00h
MJESTO ODRŽAVANJA: igralište NK Oštrc, Zlatar
OPIS MANIFESTACIJE: svake nedjelje tijekom srpnja i kolovoza na igralištu NK Oštrc Zlatar organizira se prikazivanje crtanih filmova za djecu i domaćih igranih filmova.
Kontakt: 049/466-240

RUJAN
NAZIV MANIFESTACIJE: Gjivarenje u zlatarskom kraju
DATUM ODRŽAVANJA: 5.9.2015.
MJESTO ODRŽAVANJA: Zlatar i okolica
OPIS MANIFESTACIJE: okupljanje gljivara i gljivarskih društava, branje gljiva u šumama oko Zlatara uz pratnju vodiča, sortiranje gljiva, predavanje o gljivama, načini pripremanja gljiva, konzerviranje gljiva i sl., degustacija gljivarskog kotlića i druženje u prirodi.
Kontakt: 049/466-240
NAZIVMANIFESTACIJE: Dani kajkavskih riječi Zlatar
DATUM ODRŽAVANJA: 18.-27.9.2015.
MJESTO ODRŽAVANJA: Zlatar, Belec, Vinipotok
OPIS MANIFESTACIJE: 46. Dani kajkavskih riječi jedna su od najstarijih manifestacija na našem području. Sastoji se od kulturnog i zabavnog dijela. U kulturni dio Dana uključuju se Pučko otvoreno učilište Grada Zlatara, Galerija izvorne umjetnosti Zlatar, Gradska knjižnica Zlatar, a sastoji se od niza kulturnih zbivanja: kazališne predstave, večeri poezije, predstavljanje knjiga i likovnih izložbi. Neke od najpoznatijih manifestacija kulturnog djela Dana kajkavskih riječi su: dječja likovna izložba Čovjek čovjeku, Festival dječje kajkavske popevke i Zbor malih pjesnika.
Zabavni dio Dana kajkavskih riječi odvija se na otvorenim prostorima grada Zlatara i naselja Belec, a sastoji se od niza sportskih aktivnosti koje se odvijaju na igralištu ŠTK Zlatar, NK Mladost Belec i bajeri Vinipotok.
U okviru zabavnog djela Dana kajkavskih riječi predstavljaju se OPG-ovi i stari zanati sa područja Zlatara i okolice. Sastavi dio ovog dijela Dana je i Pajdaško sprehajanje, a to je najpopularnija priredba koja prikazuje različite običaje iz prošlosti ovog kraja.

PROSINAC
NAZIV MANIFESTACIJE: Zlatarska božičnica
DATUM ODRŽAVANJA: 17.-20.12.2015.
MJESTO ODRŽAVANJA: Sokolana Zlatar, Galerija izvorne umjetnosti, otvoreni prostori Trga slobode
OPIS MANIFESTACIJE: u Sokolani se odvija kulturni dio na kojem nastupaju pjevački zborovi osnovnih škola, muzički sastavi, KUD-ovi Zlatara i zlatarskog kraja, dok se u Galeriji izvorne umjetnosti Zlatar organizira prigodna izložba. Na otvorenom djelu vlasnici OPG-ova iz Zlatara i okolice uz ostale poduzetnike prezentiraju i prodaju svoje proizvode.